El cap de setmana passat, durant la Festa Major de Vinyoles, es va celebrar una jornada de portes obertes a la Casa Museu del Voltreganès. Aquesta activitat va tenir lloc el dissabte, 13 de juliol, coincidint amb el 25è aniversari del museu. Els visitants van tenir l'oportunitat d'explorar les exposicions que mostren la vida quotidiana a Osona des del segle XVIII fins a mitjans del segle XX. La jornada es va completar amb diverses activitats familiars . Veie-ne  alguna fotografia.

 

 

p

 

El passar 22 de setembre a la tarda més de trenta persones van assistir a la presentació del llibre 'La caçadora de masies', de la Marta Lloret. Vam repassar la situació del llegat material del nostre país, tot fent un recorregut per la història de diversos masos; també, dels masos de la zona, gràcies al coneixement local del públic que va participar apassionadament. Fer aquest recorregut, a partir de la condició material de les cases de pagès, ens va servir per encetar tot un seguit de qüestions al voltant de la necessitat de fer memòria de les formes de vida del món rural tradicional, perdudes de fa unes dècades ençà, i de la necessitat de repensar altres maneres d’habitar el territori, més lligades als masos i a la terra. En tot cas, es va deixar clar que perquè això sigui possible ens cal preservar el patrimoni material que s’esfondra davant nostre, i començar a reconèixer i dignificar la cultura pagesa, històricament ignorada i menyspreada. Gràcies per la feina que fas i per fer possibles aquestes reflexions, Marta ( @lloret.m.b ); gràcies a La Llibreria @la_llibreria, per la venda de llibres; gràcies Maria Carme Serrat pels quadres a l'oli que ens vas deixar del Camps i el Solei; i especialment, gràcies a totes les persones que vau venir. Procurarem mantenir tan bé com puguem el caliu que vau propiciar.

 

Ton Albaladejo Balaguer ( Ton Quatre)–Barcelona 1940, Sant Hipòlit de Voltregà, 2004 – 2019

El passat mes d'Agost LA casa museu del Voltreganèrs va presentar la exposició "TON QUATRE 2023" a Sant Hipòlit de Voltregà Casa del Mallol de l’1 d’Agost al 18 d’Agost i vam aprofitar per fer un  recordatori de l’artista i la seva obra.

Els relleus i colors i diferents materials en el format de la seva obra son part de la necessitat de donar él màxim d'expressió del que vol representar. La seva obra està plena de generositat creativa i de missatge cap a l'espectador. El treball sobre miralls trencats, li permet trobar reflexes dels objectes donant-los una altre dimensió..la seva intenció sempre buscar el màxim possible de interpretació i implicació amb l'espectador. Només li podem dir: Gràcies Ton Quatre per l'obra que ens has deixat.

 

El proper dia 22 de setembre, a dos quarts de set de la tarda, podrem escoltar a la Marta Lloret (@lloret.m.b) a la Casa Museu del Voltreganès. Parlarà sobre el seu llibre, "La caçadora de masies. Les cases de pagès, el llegat del nostre país", editat per Columna Edicions @columnaedicions. Hi haurà taula rodona amb l'autora i venta i signatura de llibres.

Us hi esperem!😊 Abans però, us adjuntem un paràgraf de la introducció:

"No m'agrada parlar de cases tancades, sinó abandonades, perquè totes són d'algú, tot i que en moltes ocasions aquest algú ha vist com se li escapava de les mans aquest llegat amb la impotència de no haver-hi pogut fer res."

Estimats amants de la cultura,

 

Avui ens trobem aquí per celebrar amb gran alegria i entusiasme l'èxit de la jornada de portes obertes de la Casa Museu del Voltreganès. És un moment d'orgull i gratitud per tots els qui han fet possible aquesta meravellosa experiència.

 

Durant aquesta jornada, hem obert les portes del nostre estimat museu a la comunitat, convidant a tots a descobrir els tresors que guardem amb fervor i passió. Des de les antigues peces arqueològiques fins als objectes artístics contemporanis, cada sala ens narra una història única i ens transporta en el temps.

 

Els passadissos han estat plens de rialles, admiració i converses apassionades. Les veus dels visitants ressonaven pels carrers estrets mentre descobrien els secrets que amaguen les nostres parets. L'entusiasme i l'interès que heu mostrat han omplert els nostres cors de satisfacció i ens han recordat el valor profund de preservar la nostra herència cultural.

 

Volem agrair a tots els qui han col·laborat en aquesta jornada de portes obertes, des dels voluntaris fins als membres del personal del museu. Sense el vostre suport, dedicació i esforç incansable, aquesta celebració no hauria estat possible. Sou els guardians de la memòria i els difusors de la bellesa que habita en aquest indret.

 

A més, volem expressar el nostre agraïment a tots els visitants que heu compartit aquest dia amb nosaltres. La vostra curiositat i admiració ens han inspirat i ens han recordat el poder que té l'art per connectar les persones i les cultures. El vostre entusiasme és la força vital que alimenta la nostra passió per mantenir viva la flama de la Casa Museu del Voltreganès.

 

En aquest moment de celebració, volem convidar-vos a continuar aquest viatge amb nosaltres. Aprofiteu aquesta oportunitat per seguir explorant els racons ocults d'aquesta casa plena de vida i història. La nostra porta sempre estarà oberta per acollir-vos amb els braços oberts i oferir-vos una mirada única als tresors que preservem amb dedicació.

 

Així doncs, celebrem junts aquesta jornada de portes obertes i brindem per l'èxit d'aquesta estimada Casa Museu del Voltreganès. Que la nostra passió per la cultura i el coneixement continuï creixent i inspirant les generacions futures. Junts, som capaços de mantenir viva la flama de la nostra història.

 

Moltes gràcies i que segueixi brillant la llum de la cultura!

 

Amb estima,

  1. El equip de la Casa Museu del Voltreganès